Luni, 2019-07-22, 2:20 AM
Bine ati venit Vizitator | RSS

Scoala "Martian Negrea" Valea Viilor

Menul site-ului
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 51
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Forma intrarii

Interviuri

"Pregătirea mea de filolog a născut curiozitatea de a cunoaşte îndeaproape modul de viaţă tradiţional de la ţară"

INTERVIU CU DOAMNA PROFESOARA JAMPA ELENA

   Mi-am dorit sa va iau acest interviu pentru faptul ca ati promovat valorile culturale ale satului romanesc si, in mod particular, pentru promovarea comunei Valea Viilor.     Pentru început aş dori să vă întreb în ce an aţi venit la Valea Viilor şi câţi ani aţi fost dascăl la şcoala din sat ?

            Am venit la Valea Viilor în 1974, prin repartiţie guvernamentală, şi am predat aici 28 de ani, având şi  o detaşare de 7 ani la Mediaş. Mi-am început şi încheiat activitatea de dascăl aici la Valea Viilor.

      Sunteţi o persoană foarte cunoscută în comunitatea Valea Viilor atât datorită meseriei de dascăl    pe care aţi profesat-o timp de 28  de ani cât şi ca un om iubitor de frumos. De unde vine această pasiune pentru comuna Valea Viilor, dat fiind faptul ca d-voastră proveniţi din Copşa Mică ?

                      Comuna şi locuitorii săi  mi s-au relevat în timp, mergând deseori în vizită la elevii mei şi participând la evenimente culturale locale. În Copşa Mică obiceiurile şi tradiţiile rurale nu mai erau atât de vii ca în Valea Viilor şi  pregătirea mea de filolog a născut curiozitatea de a cunoaşte îndeaproape modul de viaţă tradiţional de la ţară. Pasiunea pentru ,,vechituri”, adică pentru lucruri ce-au aparţinut odinioară locuitorilor acestei zone mi s-a dezvoltat treptat, mai ales după exodul masiv al saşilor în Germania când mi-am dat seama că se pierd multe obiecte valoroase. Am  umplut patru dulapuri cu obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte, vase, artefacte arheologice. Am început să-i atrag şi pe elevi, să caute prin locuri prăfuite blide, oale, unelte şi pe hotare să caute cioburi. Pasiunea pentru vestigii istorice a început în 1976, când am adus la şcoala din Valea Viilor un mormânt de incineraţie scitic descoperit în grădina vecinilor din Copşa Mică şi după ce în 1985 nişte elevi au descoperit o aşezare neolitică la Moara de apă, la capătul sudic al comunei Valea Viilor. Descoperirea unei statuete romane de către nişte eleve în 1986 a antrenat popularizarea acestor descoperiri în presa judeţeană şi naţională. Atunci am început să mă documentez şi să caut cioburi pe arături. Apoi am umblat, de foarte multe ori, pe toate arăturile din perimetrul comunei şi din Motiş descoperind câteva aşezări eneolitice şi am găsit numeroase artefacte cu valoare arheologică. Am adus la cunoştinţă descoperirile mele arheologilor, am participat la periegheze alături de specialişti şi am prezentat zece comunicări , referitoare la aceste descoperiri în cadrul Sesiunilor Naţionale de Comunicări Ştiinţifice de la Colegiul Mediensis Mediaş.

         Scoala ( n.a. "Marţian Negrea" ) va datorează toate obiectele artizanale ce ţin de gospodăria ţărănească şi nu numai ( oale, ulcele, costume populare, obiecte de numismatica s.a.) .In câţi ani aţi reuşit să adunaţi această impresionantă colecţie ? Cine v-a sprijinit în această activitate ? Au fost antrenaţi şi elevii  in aceste activităţi ?

             Am strâns totul cu dragoste timp de 28 de ani, nu am fost ajutată de colegi, ci doar de elevi, de localnici, sau am adus obiecte găsite pe la neamurile mele. Cioburile le-am adunat singură, în orele libere sau la sfârşitul săptămânii. În plus, am cusut manual pentru serbările şcolare 6 costume tradiţionale româneşti complete de fete şi băieţi, după modele locale, panglici şi cravate pentru 6 costume săseşti şi 12 costume ţigăneşti, acestea din urmă cred că nu au mai fost aduse la şcoală de către eleve.

      Tot din pasiunea d-voastră pentru Valea Viilor, s-a născut o monografie a satului pe care aţi editat-o acum 5 ani. Ne puteţi face o scurta prezentare a acestei monografii?     

          Citind multe materiale despre istoria comunei, după ce am adunat zeci de kilograme de cioburi şi am cusut costumele populare m-am hotărât în 2005 să fac o monografie a localităţii, deoarece cea alcătuită de un colectiv inimos din Valea Viilor avea parfumul local, dar nu aducea dovezi arheologice şi argumente  bibliografice. Monografia mea o completează pe cea alcătuită în 1941 de către învăţătorul Dumitru Chiriţă, ce a fost dascăl în această şcoală timp de 45 de ani, pe cea a grupului Hentea Toma, Hentea Ioan, Cristian Liviu şi poate fi completată de oricine se încumetă să caute materiale în arhivele germane sau este ataşat de Valea Viilor. Monografia are capitole referitoare la: cadrul geografic, istoricul,  aspectele socio-economice, viaţa culturală şi spirituală, demografia localităţilor Valea Viilor şi Motiş.

        Care credeţi că este motivul pentru care tinerii nu mai sunt atraşi de viaţa la ţară ? Ce le-aţi transmite generaţiilor de astăzi în ceea ce priveşte importanţa păstrării tradiţiilor şi  obiceiurilor locale ?

           Viaţa la ţară nu mai are parfumul şi culoarea de altădată. Este de apreciat faptul că elevii şi tinerii de aici participă la serbări, sărbători tradiţionale, la Festivalul Marţian Negrea; tradiţiile se mai păstrează datorită părinţilor acestora. Portul popular nu mai este confecţionat, ci doar căutat prin dulapurile bunicilor. Jocurile populare se învaţă sporadic şi doar de paradă. Păstrarea tradiţiilor înseamnă păstrarea legăturii cu locul de unde te-ai născut. Când tinerii de acum se vor îndepărta de casele lor, când vor îmbătrâni, îşi vor aminti cu drag de tot ce aparţinea de satul lor, abia atunci vor aprecia orice lucru sau loc din timpul copilăriei lor. Deci să respecte şi să păstreze nealterate tradiţiile care mai sunt destul de firave. 

   Credeţi că mai există ţăranul român autentic? Şcoala "Marţian Negrea" împreună cu autorităţile locale doresc să deschidă un muzeu al satului. Sunteţi de acord ca toate piesele adunate de d-voastră sa fie expuse în acest muzeu, iar muzeul să vă poarte numele ?

                     Aici în Valea Viilor mai sunt doar câţiva ţărani autentici, pe care îi respect, iar ideea amenajării unui muzeu local am prezentat-o şi eu Primarului în urmă cu câţiva ani. Ar fi păcat să se piardă ce am adunat cu pasiune timp de zeci de ani. Nu ţin neapărat ca eventualul muzeu local să-mi poarte numele, dar ţin ca să se menţioneze că o parte din exponate le-am colecţionat eu, restul să fie contribuţia celor care vor să ducă la sfârşit această iniţiativă.

      Imi doresc foarte mult sa duc mai departe acţiunea începută de d-voastră. Cum v-aţi imaginat d-voastră un astfel de proiect ( n.a. al muzeului ) şi care credeţi că sunt elementele  de succes ?

                      Vă felicit. Regret că nu mai sunt la şcoală să văd că mi se împlineşte visul. Trebuie să mai fie căutate obiecte pe la localnici, să se urmeze indicaţiile specialiştilor de la Consiliul Judeţean, care răspund de patrimoniul rural, muzeul să fie accesibil turiştilor permanent, să se păstreze, cu acerbie, obiectele adunate. Eu pot să ajut viitorul muzeu  oferind câteva din cele mai importante artefacte arheologice pe care le-am descoperit, deşi unele au fost donate deja Muzeului de Istorie Sibiu şi Muzeului Municipal Mediaş. Vă mulţumesc că nu m-aţi uitat.A consemnat pentru dvoastra, Prof. Blajan Iuliana

      


 

 

 

 

     

Cautare
Calendar
«  Iulie 2019  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Prietenii site-ului

Copyright MyCorp © 2019